Select Page

TEEN CAP

Teen CAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen populaciji adolescenata. Predstavlja varijantu CAP programa,  jednog od najboljih preventivnih programa u svijetu.

Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostruko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP nudi strategije za sprječavanje takvog nasilja. TeenCAP polazi od činjenica o ranjivosti adolescentne populacije. Adolescenti su ranjivi zbog:

  • nedostatka znanja
  • nedostatka moći
  • izolacije od izvora pomoći u zajednici

Adolescenti imaju premalo informacija o tome tko sve može biti napadač i kako dolazi do napada. Osobito nisu pripremljeni za napad od strane nekog koga poznaju. Zbog toga, kada su seksualno napadnuti, ako nije bilo fizičke prisile ili prijetnje oružjem, teže će to nazvati silovanjem. Nedostatak znanja o tome tko napada i kako dolazi do napada, udružen s uvjerenjem da se stvari moraju dogoditi na ovaj ili onaj način, i vjerovanjem da je izbjegavanje metoda prevencije, doprinose njihovom osjećaju odgovornosti za vlastitu viktimizaciju. Često su uvjereni da su sami tražili ili zaslužili napad jer nisu dovoljno slijedili pravila o izbjegavanju. TeenCAP odgovara na uzroke ranjivosti adolescenata pružajući im specifične i  konkretne informacije koje ih osnažuju i smanjuju izoliranost i dajući im strategije za ponašanje u opasnim situacijama.

 Svake školske godine Teen CAP obuhvati preko 3.000 mladih iz cijele RH. Ako ste zainteresirani i spremni da se i u vašoj školi provodi Teen CAP program, ispunite obrazac interesa, pa će Vam se CAP tim javiti čim se otvore prijave.

Ukoliko želite da zajednički organiziramo edukaciju za više djelatnika/ica u Vašoj školi, budite slobodni kontaktirati Udrugu na info@udrugaroditeljakpk.hr.