Select Page

VOLONTERSKE AKCIJE

U suradnji sa sudionicima iz lokalnih OCD-a, organizirane su i provedene volonterske akcije u Varaždinu, Zagrebu, Zadru i Osijeku, s ciljem informiranja i senzibiliziranja stručne i šire javnosti na poteškoće i izazove s kojima se susreću počinitelji kaznenih djela, njihova djeca i obitelji. Pored toga, volonterske akcije bile su usmjerene na podizanje svijesti o prilikama za uključivo djelovanje i pružanje podrške ovim skupinama, koji doprinose izgradnji sigurnijih i ravnopravnijih zajednica. Volonterske akcije, čiji su sudionici prvenstveno bili stručnjaci iz različitih sektora, popraćene su zato digitalnom promotivnom kampanjom kojom se nastojalo doprijeti do šire javnosti.

Sudionicima volonterskih akcija u svakoj od 4 lokalne zajednice predstavljeni su i podijeljene slikovnice Zašto je Gor nacrtao zub? i Što muči Riku? te letak Kako razgovarati s djecom o izdržavanju kazne zatvora? koji su izrađeni u okviru projekta.

U Varaždinu je provedena prva volonterska akcija, u listopadu 2020.g.,  ujedno jedina koju smo uspjeli provesti uživo zahvaljujući tada relaksiranijim epidemiološkim mjerama.

U Zagrebu, Zadru i Osijeku provedene su online volonterske akcije u prosincu 2020.g.  Volonterske akcije u Zagrebu i Varaždinu organizirala je Udruga roditelja “Korak po korak”, u Zadru Pučko otvoreno učilište Korak po korak, a Osijeku Udruga RODA.

Sudionici akcija bili su stručnjaci iz OCD-a, odgojno-obrazovnog sustava, zatvorskog sustava i probacije, sustava socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave te studenti.