Select Page

MEĐUNARODNI PARTNERSKI PROJEKTI

CIAO - Citizen into Agora Organizations (2017-2018)

Projekt CIAO proveden je tijekom 2017. i 2018. godine s ciljem promicanja obrazovanja za demokratsko građanstvo, slobodu i nediskriminaciju te su kroz ovaj projekt razmijenjene najbolje, inovativne prakse europskih zemalja usmjerenih na demokraciju i aktivnu participaciju.

U sklopu projekta održani su međunarodni sastanci u Firenci, Zagrebu i Angoulemu (u Francuskoj) dok je trening trenera održan u Ateni. Kroz CIAO projekt potaknuta je suradnja i umrežavanje europskih organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih, uključivanjem osoba u nepovoljnom položaju pomoću interkulturalnog pristupa te razvoj građanskih socijalnih vještina i osnaživanje odraslih i mladih u nepovoljnom položaju.

Kroz projekt je izrađena brošura Vremenska crta ljudskih prava te istu možete preuzeti [ovdje].

Također je izrađena brošura Vodič primjera dobrih praksi koju možete preuzeti [ovdje].

Projekt je financiran od strane Europske unije kroz Erasmus+ programa, u području KA2- strateška partnerstva, a Udruga roditelja „Korak po korak“ sudjelovala je kao partnerska organizacija uz još 5 organizacija.

Nositelj projekta bila je organizacija UDAF iz Francuske, a partnerske organizacije bile su iz Grčke, Turske, Rumunjske, Italije i Hrvatske. CIAO projekt ujedno je i prvi projekt u okviru Erasmus+ programa na kojem je Udruga sudjelovala.

 

#DeleteCyberbullying (2014-2016)

 

 

Tijekom 2014. Udruga roditelja „Korak po korak“ se priključila projektu DeleteCyberbullying, čiji je nositelj organizacija COFACE Families Europe uz partnerske organizacije iz čak 14 zemalja uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE.

Ovaj projekt proveden je s ciljem osvještavanja javnosti, a posebno stručnjaka koji rade s djecom te djece i roditelja o štetnosti, težini i posljedicama elektroničkog nasilja, kao i o izvorima pomoći.

U sklopu projekta izrađen je animirani video koji u svega nekoliko minuta sažima različite aspekte elektroničkog nasilja i moguće posljedice za žrtvu.

 

 

U okviru projekta izrađena je i edukativna aplikacija za mobilne uređaje namijenjena djeci, roditeljima i učiteljima. Aplikacija je sadržavala informacije o elektroničkom nasilju, te interaktivne kvizove znanja i iskustava na temelju kojih je moguće utvrditi je li dijete bilo žrtva ili možda počinitelj elektroničkog nasilja.

Aplikacija ima za cilj educirati roditelje, učenike i stručnjake o štetnosti i metodama zaštite od elektroničkog nasilja, koristeći pritom upravo onaj medij koji se često koristi i za vršenje elektroničkog nasilja, a djeci i mladima je blizak-mobilne uređaje.

Izrađen je i priručnik za učitelje koji prati i pobliže objašnjava pitanja iz aplikacije, ali i razjašnjava mnoge druge pojmove koji se odnose na elektroničko nasilje,

Udruga je nastavila s razvojem novih aktivnosti u sklopu ovog projekta te je 2016. godine, uz financijsku podršku Grada Zagreba izrađen priručnik za roditelje s ciljem informiranja roditelja s oblicima, težinom, posljedicama te načinima prepoznavanja elektroničkog kao i s konkretnim koracima koje mogu i trebaju poduzeti ukoliko sumnjaju da njihovo dijete trpi ili vrši elektroničko nasilje.