Select Page

OPĆENITO O CAPu

CAP je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) je nastao u Columbusu, Ohio, SAD,1978. godine. International Center for Assault PreventionICAP, osnovan 1985. god., proširio je program na većinu država u SADu, te 18 država diljem svijeta, među kojima je od 1999. i Hrvatska. Udruga roditelja Korak po korak je Regionalni trening centar ICAPza Hrvatsku. Putem mreže educiranih CAP pomagača, u Hrvatskoj se provode 4 varijante CAP programa:

  • Predškolski CAP za djecu predškolske dob
  • Osnovni CAP za djecu mlađe školske dobi
  • Teen CAP za tinejdžere
  • CAP za djecu s teškoćama u razvoju (Special Needs CAP)

CAP program, jedan od najstarijih i najuglednijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu, provodi se u Hrvatskoj punih 20 godina.

CAP program, je jedan od rijetkih program primarne prevencije zlostavljanja djece predškolske i školske dobi koji ih poučava prevencijskim vještinama u slučajevima seksualnog zlostavljanja(napad nepoznate i napad poznate odrasle osobe). Ima razrađen kurikulum i brojne prateće materijale za svaku varijantu programa (predškolski, osnovni, Teen i CAP za djecusa teškoćama u razvoju), vrlo strukturirane aktivnosti i obveznu procesnu evaluaciju, te ga stručni suradnici osnovnih škola i vrtića smatraju konkretnim, pouzdanim i kvalitetnim‘alatom’ za primarnu prevenciju zlostavljanja djece

Ciljevi CAP programa su:

  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima nasilja poučavajući ih efikasnim prevencijskim strategijama, te osiguravanjem kvalitetnije podrške njima važnih odraslih (roditelji, zakonski skrbnici i odgajatelji)
  • Potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno zalaganje za prevenciju nasilja u društvu, a posebno na prevenciju nasilja nad i među djecom
  • Potaknuti odgojnoobrazovne ustanove na sustavan pristup primarnoj prevenciji nasilja nad i među djecom

 

Za više informacija o CAP programu i za publikacije koje možete preuzeti posjetite ovaj LINK ili na našoj web stranici odaberite opciju PUBLIKACIJE/Prevencija.