Select Page

Maloljetne majke

Maloljetne majke (org. Teen mothers) je projekt iz skupine Erasmus+ KA1 projekata mobilnosti za mlade i osobe koje rade s mladima. Projekt se provodi od kolovoza 2020. godine, financiran je od Europske komisije, a zbog izvanrednih okolnosti uslijed pandemije COVID-19 koje značajno utječu na mogućnosti putovanja i okupljanja, razdoblje provedbe produljeno je do kraja 2022.g.

U provedbi Korak sudjeluje u partnerstvu s udrugom RODA-Roditelji u akciji, organizacijom League of Tolerance iz Ukrajine te udrugom “Lejo Vzw” iz Belgije kao nositeljicom projekta.Projektom će se nastojati stvoriti prilike za novo, pozitivno i ispunjujuće iskustvo putovanja našim korisnicama – maloljetnim i mladim majkama, a aktivnosti će biti usmjerene na osnaživanje majki za prilagodbu na trudnoću, roditeljstvo i sve promjene koje donose, kao i povećanje prilika za uključivanje u društvenu zajednicu u kojoj žive i razvijaju se.

Maloljetne i mlade majke suočavaju se i proživljavaju velike promjene u svom tjelesnom, psihičkom i socijalnom funkcioniranju koje proizlaze iz trudnoće i roditeljstva. Pored toga, moraju donositi velike i važne odluke za sebe i dijete, njihove životne uloge se brzo mijenjaju, povećavaju i/ili šire. Zbog brojnih takvih faktora, obilježja i zahtjeva iz okoline, često su u riziku od socijalne isključenosti i suočene sa socijalnim i ekonomskim preprekama svakodnevnom funkcioniranju i zdravijem razvoju. Kako bi se što bolje prilagodile svim promjenama i bolje mogle nositi i živjeti s njima, potrebna im je podrška okoline koja ima snažan utjecaj na njihovu dobrobit.

U sklopu petodnevnog boravka u Hrvatskoj, majke iz svih četiriju država imat će priliku međusobno se upoznati, razmijeniti različita iskustva trudnoće i roditeljstva, izgraditi nove značajne odnose na zabavan i opušten način te proširiti i poboljšati različite vještine sudjelovanjem u nizu raznovrsnih radionica koje će voditi stručnjaci iz svake od partnerskih organizacija. Ciljevi projekta kroz aktivnosti doprinose europskim strategijama za razvoj, zapošljavanje te socijalnu zaštitu, jednakost i uključivanje.

Ciljevi projekta za majke:

 • razmjena iskustava o roditeljstvu u mladoj dobi
 • upoznavanje s navikama, uvjetima i okolnostima života drugih majki, pod utjecajem različitih kultura
 • izgradnja novih kvalitetnih odnosa, u prisustvu njihove djece
 • razvoj i poboljšanje vještina kroz radionice
 • učenje komunikacije na ne-materinjem jeziku (majke i djeca)
 • promjena perspektive i slike o sebi i svojoj okolini
 • prvo iskustvo putovanja, što ono sve može obuhvaćati i značiti za njih i njihovu djecu
 • primanje Youth pass dokumenta kojim se daje priznanje za postignuti napredak i razvoj, kojeg ujedno mogu koristiti prilikom traženja posla
 • prilika za rad na sebi i opuštanje dok kompetentni stručnjaci brinu za njihovu djecu te prilika djeci za bezbrižnu igru i druženje

Ciljevi projekta za organizacije:

 • upoznavanje partnerskih organizacija i razmjena primjera dobre prakse
 • suradnja putem učenja o drugim kulturama i pristupima u radu s maloljetnim i mladim majkama
 • povećanje socijalne uključenosti ove skupine kroz izgradnju, osnaživanje i prenošenje pozitivne slike o maloljetnim i mladim majkama i njihovoj djeci društvu (široj javnosti)