Select Page

SLIKOVNICE ZA DJECU

Udruga roditelja „Korak po korak“ je zajedno s partnerskim organizacijama Roditelji u akciji – RODA i Pučko otvoreno učilište „Korak po korak“ i animatoricom, dizajnericom, ilustratoricom i redateljicom Deom Jagić u okviru projekta Uključene zajednice i uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge Vlade RH, izradila dvije slikovnice o izazovima s kojima se mogu susresti djeca (bivših) zatvorenika. Kako bi slikovnice doprijele do što većeg broja stručnjaka i roditelja, preveli smo ih na engleski jezik.

Svrha obje slikovnice je potaknuti razumijevanje i empatiju prema djeci (bivših) zatvorenika te podići svijest o situacijama koje su većini djeci svakodnevne i uobičajene, a nekoj djeci mogu biti „okidači“ za različite neugodne emocije. U obje slikovnice su autorice nastojale prenijeti ključnu poruku a ta je da je podrška vršnjaka, prijatelja, učiteljice, obitelji odnosno cijele zajednice izrazito važna u nošenju s navedenim izazovima i poteškoćama.

Autorice su izabrale životinju risa za glavne likove jer se uz njega ne veže određena karakteristika, stereotip ili predrasuda, a opet je nekako simpatičan i umiljat. Njegovi čuperci koje ima na ušima poslužili su autoricama da dodatno predoče emocije kod djece.

Slikovnica „Zašto je Gor nacrtao zub?“ prati malog risa Gora koji s uzbuđenjem planira ocu poslati paket iznenađenja. U paketu mu želi poslati svakakve njemu važne predmete putem kojih će ocu pokazati kako je on već velik narastao. Čitatelj ubrzo saznaje da je Gorov otac na izdržavanju kazne zatvora, a Gor razočarano saznaje kako nije moguće bilo kakve predmete poslati u zatvor te da mora osmisliti drugačiji način da ocu prenese svoju poruku. U njegovom naumu pomažu mu majka i prijatelj vepar Mor čija podrška Goru puno znači.

Kroz ovu slikovnicu namijenjenu djeci od 4 do 6 godina autorice su nastojale prenijeti neku od emocija koju djeca mogu osjećati i s kojima se mogu suočavati kod roditeljevog izbivanja zbog izdržavanja kazne zatvora. Emocija na koju su se autorice usmjerile u radnji slikovnice je tuga, koja je osim facijalnim ekspresijama i tzv. „zbrkom u glavi“ dodatno ilustrirana i mjenjanjem boje čuperaka koje Gor ima na ušima pa su tako kada je Gor sretan, čuperci narančasti, a kada je tužan su čuperci plave boje.

Slikovnica „Što muči Riku?“ prati Gorovu stariju sestru Riku koja doznaje da će se u njenoj osnovnoj školi radionicom proslaviti „Dan očeva“ te da bi taj dan sva djeca iz razreda trebala dovesti očeve u školu kako bi oni prikazali neki od svojih interesa ili talenata. Neka djeca iz razreda već znaju da Rikin otac ne živi s njima, ali Rika i njena obitelj još ni sa kim iz škole nisu podijelili gdje se on nalazi. Rika se jako naljuti kada pomisli da ju djeca zadirkuju zbog toga što nema s kime doći, odlazi iz škole te se zatvori u sebe i odbija odlazak na radionicu. Iako prvotno ljuta i tužna, Rika pronalazi hrabrost i snagu u sebi te uz podršku svojih prijatelja, djeda i učiteljice odluči situaciju okrenuti u svoju korist. No, i njeni vršnjaci se potrude pokazati joj da nije sama.

Slikovnice o Goru i Riki možete pročitati i preuzeti klikom na sliku ispod.

Autorice su željele obuhvatiti i malo stariju djecu te su ovu slikovnicu namijenile djeci od 7 do 9 godina. Emociju ljutnje su kod Rike prikazale kroz „brujanje“ i pritisak u glavi, grčeve u želucu, ubrzano lupanje srca odnosno kroz internalizaciju ljutnje, ali je neizbježno uvidjeti kako su njene reakcije zapravo rezultat tuge zbog odsustva oca. Važno je bilo prenijeti da intenzivne emocije kod djece se ne moraju vidjeti „na van“ te je i u ovoj slikovnici autoricama jedan od ciljeva bio istaknuti značaj podrške, u ovom slučaju konkretno učiteljice i vršnjaka iz razreda.

Istraživanje koje je 2020. godine provela Udruga roditelja „Korak po korak“ i doc.dr.sc. Ksenija Romstein pokazalo je kako 49% osoba zaposlenih u odgojno-obrazovnom sustavu ima iskustva u radu s djecom čiji su roditelji bili u zatvoru te čak njih 60% procjenjuje kako su kvalitetni odnosi s vršnjacima jedna od najvažnijih potreba djece (bivših) zatvorenika. U svrhu podizanja svijesti stručnjaka i cijele zajednice na izazove djece bivših zatvorenika autorice sadržaja slikovnica su kreirale i sadržaj za animirani film kojeg potpisuje također Dea Jagić kako bi dodatno stavile naglasak na važnost uključivanja cijele zajednice u pružanje podrške ovoj skupini djece. 

Svi koji su zainteresirani za ovu temu slobodno nam se mogu javiti s pitanjima na info@udrugaroditeljakpk.hr