Select Page

SLIKOVNICE ZA DJECU

U suradnji s partnerskim organizacijama, udrugom RODA-Roditelji u akciji i Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak, izradili smo dvije slikovnice za osvještavanje potreba djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Naše tri organizacije autorice su tekstova, a ilustracije potpisuje Dea Jagić, animatorica, dizajnerica, ilustratorica i redateljica iz Zagreba.

Slikovnicama smo nastojali podići svijest roditelja i djece na poteškoće i emocije koje mogu doživljavati djeca (bivših) zatvorenika poput ljutnje, tuge, srama ili usamljenosti.

Slikovnice roditeljima, odgajateljima, skrbnicima i udomiteljima mogu poslužiti kao alat za poticanje razvoja suosjećanja i empatije njihove djece prema djeci čiji su roditelji (bili) na izdržavanju kazne zatvora. U njima se mogu pronaći modeli za razgovore i druge aktivnosti pružanja podrške te prevenciju izoliranosti ove ranjive skupine.

 

„Zašto je Gor nacrtao zub“ slikovnica je namijenjena djeci predškolske dobi, a Što muči Riku?” djeci niže osnovnoškolske dobi (7 do 9g.) i obje prate istu obitelj. Gor i Rika su brat i sestra kojima je tata u zatvoru. Slikovnice se bave promjenama i izazovima u njihovom životu uslijed tatinog odsustva, s naglaskom na emocijama koje doživljavaju i reakcijama na njih, kako njihovih, tako i osobama u njihovoj neposrednoj okolini.

Slikovnice o Goru i Riki možete pročitati i preuzeti klikom na sliku ispod.

 

Emocije koje se intenzivno mogu javljati kod djece (bivših) zatvorenika su brojne. Mogu se javljati istovremeno ili se brzo ispreplitati. Važno je imati na umu da će se djeca razlikovati u svojim doživljajima, kao i reakcijama na njih ili načinu nošenja s njima. Kod neke djece te reakcije neće se znatno isticati “na van”, ali im je podrška svakako neophodna.

Osvještavanjem, senzibiliziranjem i informiranjem o ovoj temi možemo se pripremiti za pružanje podrške i prilagođavanje pristupa potrebama i okolnostima odrastanja svakog pojedinog djeteta.

 

Svi koji su zainteresirani za ovu temu slobodno nam se mogu javiti s pitanjima na info@udrugaroditeljakpk.hr