Select Page

Kako potaknuti djecu na čitanje vječito je pitanje?

 

 

 

Čitanje je jedna od osnovnih kompetencija koju osoba tijekom života stječe te neizostavni dio svakodnevice. Radi se o procesu razumijevanja sadržaja prisutnog u pisanome tekstu koji pod utjecajem unutarnjeg i vanjskog okruženja osobe oblikuje njene obrasce razmišljanja i ponašanja (Vorkapić Jugovac, 2021). Važnost čitanja nije samo u savladavanju vještine i tehnike čitanja već da osoba razumije tekst i poruku koju autor nastoji prenijeti. Čitajući djeci ili s djecom, pomažemo im osloboditi sposobnost stvaralaštva, usredotočenost  na svoje misli, razvijanje koncentracije i vizualizacije te stvaranje slike o sebi.  

Motivacija za čitanjem odnosi se na mentalnu spremnost, interes i želju pojedinca za čitalačkom aktivnošću i predstavlja najsnažniji prediktor količine čitanja kod mladih te snažan prediktor razumijevanja pročitanog (Vorkapić Jugovac, 2021). Postoji nekoliko metoda koje se mogu iskoristiti za poticanje čitalačke motivacije i razvijanje ljubavi prema knjizi.

  1. Čitajte djeci od malih nogu– poticajno i sigurno okruženje vlastitoga doma u kojem dijete može razviti dobre govorne vještine i bogat rječnik najbolji je temelj za uspješan razvoj ljubavi prema čitanju i pisanju.
  2. Uvažite djetetove interese– ponekad je najmudriji način kako djecu motivirati na čitanje jest dopustiti im da čitaju ono što im je najzanimljivije. Tako ćete saznati za koje teme je vaše dijete najviše zainteresirano te se fokusirati na ta područja djetetova interesa.
  3. Odvojite vrijeme za čitanje i razgovor o knjizi– zajedničko čitanje je sjajan način kako dijete zainteresirati za čitanje. Pratite djetetov ritam, ovisno o njegovoj dobi i mogućnostima. Sa starijom djecom već možete razgovarati o pročitanoj priči, pouci i vidjeti kako su je oni doživjeli.
  4. Koristite inovativne metode– čitanje ne mora nužno biti vezano samo uz knjige. Osluškujte potrebe svog djeteta. Postoji pregršt stripova, časopisa, magazina, knjiga s vicevima koje mogu zaokupiti djetetovu pažnju. Promocija dječje knjige ili nekog zanimljivog romana može biti dobar način povezivanja pročitanog sadržaja sa stvarnom osobom koja je tu knjigu i napisala.
  5. Budite uzor– razvoju djetetove motivacije za čitanjem roditelji svakako mogu doprinijeti vlastitim pozitivnim odnosom prema čitanju. Kada djeca dođu u fazu tečnog čitanja, u dobi od sedam do osam godina, poticajno okružje i dalje treba razvijati.

Zajedničkim čitanjem potičemo komunikaciju i jačamo emocionalnu vezu s djetetom. Time obogaćujemo vokabular, podupiremo shvaćanje pravila pismenosti, razvijamo vještine čitanja i pisanja, proširujemo razumijevanje jezika te potičemo samopouzdanje (Moomaw i Hieronymus, 2008). Zajedničkim čitanjem omogućavamo djetetu da putem slušanja priče i zajedničkog listanja knjiga, slikovnice ima aktivnu ulogu kao slušača te da postane aktivan čitač u budućnosti.

Literatura:

  1. Čulina, Lj. (2022). Kako motivirati djecu za čitanje. (https://www.skole.hr/kako-motivirati-djecu-za-citanje/)
  2. Moomaw, S., Hieronymus, B. (2008). Igre čitanja i pisanja: Aktivnosti za razvoj predčitačkih vještina i početnog čitanja i pisanja u predškolskoj dobi i prvom razredu. Buševac: Ostvarenje.
  3. Vorkapić Jugovac, G. (2021). Kako motivirati djecu za čitanje? (https://www.zdravi-grad-porec.hr/strucna-tema/rastemo-kroz-citanje-kako-motivirati-djecu-za-citanje/)
  4. Zuber, N. (2019). Čitati je lako, reći ću vam kako… 13 super savjeta kako potaknuti ljubav prema čitanju. (https://brickzine.hr/citati-je-lako-reci-cu-vam-kako-13-super-savjeta-kako-potaknuti-ljubav-prema-citanju/)