Select Page

Korakovi knjigoljupci

Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ započela je s provedbom projekta Korakovi knjigoljupci na području Grada Zagreba i Varaždina. Provodit će se u kontinuitetu od 12 mjeseci uz potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Cilj projekta je pružiti podršku zaposlenim roditeljima kroz organiziranje dodatnih aktivnosti za djecu i roditelje te povezati lokalne dionike u pružanju podrške zaposlenim roditeljima i njihovoj djeci.

AKTIVNOSTI PROJEKTA:

  • Čitalački klub

Kroz projekt planiramo pružiti podršku roditeljima tako što ćemo organizirati dodatne aktivnosti za djecu, ali i za roditelje. Konkretno, organizirat ćemo 3 čitalačka kluba na području Grada Zagreba i Varaždina. Prvi klub namijenjen je roditeljima i njihovoj djeci u dobi od 3-6 godina (Grad Varaždin), drugi klub namijenjen je za djecu u dobi od 7 do 14 godina (Grad Zagreb), a treći klub je samo za roditelje (Grad Zagreb). Svi klubovi odvijat će se dinamikom jedna radionica tjedno, a vodit ćemo se načelima poticanja čitalačke motivacije.

  • Pomoć pri učenju

Ovu aktivnost planiramo provesti uz pomoć volontera koji će biti uključeni u projekt od samog početka. Svaki volonter imat će jedno dijete s kojim će volontirati minimalno 10 individualnih sati učenja/poučavanja/objašnjavanja/pomoći u pisanju domaće zadaće. Tijekom provedbe projekta odvit će se 3 sastanka nositelja projekta i volontera kako bi im se pružila podrška i usmjeravanje tijekom cijelog  procesa volontiranja.

  • Edukacija za roditelje o pomoći u učenju

Jednodnevnu edukaciju namijenjenu roditeljima, projektnom timu i volonterima provest će Centar Meleta, a fokusirat će se na prednosti i  mane u tehnikama učenja, očekivanja roditelja od djece vezano za školski uspjeh, pristupe pomoći u učenju kroz predavanja i iskustvene vježbe.

  • Završno događanje i podjela knjiga

Prilikom događanja podijele knjiga  na dvjema lokacijama, Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu i školskoj knjižnici Frana Krste Frankopana u Zagrebu, uključit ćemo lokalne dionike kojima ćemo predstaviti projekt, dosadašnje rezultate te relevantne teme vezane za djecu i čitanje.