Select Page

Kroz program „Vjetar u leđa“ projekta PUT uključili smo šestero mladih u prvi ciklus sedmodnevnog jedrenja u Biogradu na moru

Ovog ljeta, u suradnji s Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja „Luč“ i Udruženjem „Djeca prva“,  prvi put smo organizirali sedmodnevno jedrenje za mlade koji su pogođeni traumatskim gubicima i tugovanjem.

U razdoblju od 26. lipnja do 2. srpnja 2021. godine na području Biograda na moru, u program pod nazivom „Vjetar u leđa“ uključili smo šestero mladih iz Grada Zagreba, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a vodile su ga Silvija Stanić, voditeljica projekta PUT i Mirjana Bijelić, voditeljica programa podrške i suradnica na projektu.

„Uvijek mi je lakše kada nešto što mi je teško podijelim s drugima.“

(Kako ste se osjećali nakon grupnih aktivnosti, sudionik programa)

Prvi dan raznolikog programa „Vjetar u leđa“ započeo je u subotu, 26. lipnja kada se svaki član grupe predstavio na način da kaže nešto o sebi, svojoj obitelji i osobi koju su izgubili, te je predstavio svoja očekivanja od aktivnosti koje slijede.

Tijekom drugog dana, voditeljice programa su osnaživale mlade sudionike za nošenje s osjećajima kroz igre upoznavanja, vježbe pronalaženja osjećaja u tijelu, te razgovor o načinima nošenja sa stresom i dodatnim zahtjevima tugovanja. Uz vježbe disanja, opuštanja i vizualizacije sigurnog mjesta, u sklopu drugog dana članovi grupe su razgovarali o osjećajima vezanima za smrt i gubitke, u paru i s grupom, te su imali priliku jačati svoje samoohrabrujuće misli i podsjetiti se što nam sve može pomoći kada osjetimo napetost, tugu, bol, Ijutnju i stres.

Treći i četvrti dan članovi grupe su osvještavali promjene koje u životu nastupaju zbog gubitka člana obitelji, te su radili vježbu Vrt sjećanja i Mudrac, ali i vježbe za jačanje samopouzdanja u vezi nošenja s brigama, strahovima i željama vezanih uz budućnost, koje su bile fokus petog dana programa. Sudionici su tada pripremali drvo života te razgovarali o preostalim pitanjima koja ih muče i zanimaju. Peti dan je završio aktivnošću usmjerenom na projekciju sebe u budućnosti i krugom podrške s grupom.

Uz vježbe opuštanja i vježbe disanja, šestog dana voditeljice su održale edukativne aktivnosti usmjerene na mitove o tugovanju kod djece i odraslih, kao i na zaokruživanje i integraciju iskustva u grupi, u sklopu čega je svaki član grupe imao priliku izraditi crtež grupe, poruku i mali poklon svakome. 

„Svidio mi se način rada i sviđali su mi se razgovori jer mi je nakon njih  bilo lakše.

Sviđale su mi se voditeljice i njihov pristup prema nama, pomogle su mi.“

(Što vam se posebno svidjelo tijekom programa podrške, sudionik programa)

Uz izvanredne okolnosti pandemije i svih njenih posljedica na mentalno zdravlje, uz potres i ograničenu mogućnost druženja s prijateljima, biti mlada osoba u današnje vrijeme izazovno je i izrazito zahtjevno. Ukoliko kao mlada osoba još k tome doživi gubitak roditelja ili bliskog člana obitelji, čini to još zahtjevnijim. Tijekom ovih sedam dana, osnažili smo naše mlade PUTnike da poboljšaju znanja i vještine kako se brinuti o sebi. Isto tako, nadamo se da su naši mladi PUTnici stvorili pregršt lijepih „morskih“ uspomena koje su ponesli kući i podijelili sa svojim obiteljima i prijateljima!

Prvi ciklus programa „Vjetar u leđa“ završili smo u petak 2. srpnja 2021. godine, a s drugim započinjemo već 2. listopada kada će nova grupa od šestero mladih iz Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije i Grada Zagreba sudjelovati u sedmodnevnom programu jedrenja u Biogradu na moru.

Sudjelovanje u programu „Vjetar u leđa“ je besplatno, a svi troškovi financirani su uz potporu Europskog socijalnog fonda u sklopu provedbe druge godine projekta „Projekt Put – psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji“.

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja Korak po korak.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više informacija dostupno je na stranici https://strukturnifondovi.hr/.