Select Page

Održana je edukacija “Pomoć u učenju”

Prošla nas je godina podsjetila koliko je obrazovni sustav važan – ne samo kao prostor u kojem se usvajaju znanja propisana kurikulumom, nego kao prostor u kojem se usvajaju socijalne vještine, društvene vrijednosti, struktura,  prostor u kojem se stvaraju prijateljstva, u kojem djeca uče nositi se s vlastitim obavezama i odgovornostima, dosadom i mnogim drugim stvarima koje ili nismo ni primjećivali ili smo uzimali zdravo za gotovo do trenutka kad su postale nedostupne.

Trenutno imamo neobičnu situaciju u kojoj imamo prve „online generacije“ prvašića, petašića, sedmaša, srednjoškolaca i studenata. Djecu i mlade koji su ove ključne obrazovne godine proveli više ili manje izgubljeni u prostoru online obrazovnog sustava, u svijetu aplikacija Kahoot, Teams, Clasroom, Zoom, Skype i WhatsApp u kojem je kontakt sveden na minimum. Kako će se „online generacija“ snaći u „starom normalnom“, ako dođe do njega, ili nekom „novom normalnom“ – ne znamo.  Ako smo nešto naučili u ovom periodu, to je da je davanje predikcija besmisleno: ne znamo što nam ova godina donosi, ali znamo da neovisno o uvjetima u kojima će se klinci nalaziti, online ili uživo, s maskama ili bez, u razredu ili u svojoj sobi, proces s kojim će se svakako morati susresti i proces koji će u konačnici morati savladati je proces učenja.

Vođeni tom idejom, 19. veljače održali smo edukaciju “Pomoći u učenju” u OŠ Frana Krste Frankopana namijenjenu roditeljima djece osnovnoškolske dobi. Naši predavači, Matea Blažević i Karlo Meštrić (Psihološki centar Blažević) bavili su se upravo učenjem – taj mentalni napor koji izaziva otpore kod svih sudionika, koji se izbjegava na sve moguće i nemoguće načine, koji je ponekad izvor izgubljenih popodneva i vikenda, izvor obiteljskih, odraslih i dječjih frustracija. Pokušali smo analizirati, raščlaniti, objasniti i dati praktične savjete i alate kako pomoći roditeljima i djeci u procesu učenja. Dotaknuli smo se tema kao što su koraci procesa učenja- kako pamtimo i usvajamo, tehnike učenja- koje tehnike kada primijeniti, kako organizirati sa djetetom školski tjedan- što pomaže i što ne pomaže, dječja očekivanja i roditeljska očekivanja oko školskog uspjeha te kako postavljati ciljeve s djetetom oko školskih zadataka.

Edukacija „Pomoć u učenju“ organizirana je u sklopu projekta Korakovi knjigoljupci financiranog od strane Središnji državni ured za demografiju i mlade.