Select Page

Održana završna konferencija Erasmus+ projekta „STOP Child Abuse Through Effective Training and Augmented Reality“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana djece i Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a u sklopu Erasmus+ projekta „STOP Child Abuse Through Effective Training and Augmented Reality“ (akronim “STOP”) u Zagrebu smo održali završnu projektnu konferenciju na hibridni način u ponedjeljak, 22. studenog, srijedu, 24. studenog i petak, 26. studenog 2021. godine.

Cilj događaja bio je predstaviti rezultate projekta, podignuti svijest odraslih o rizicima i koracima koje mogu poduzeti kako bi spriječili seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece i mladih, potaknuti suradnju i umrežavanje različitih obrazovnih, nevladinih i javno-sektorskih organizacija te na taj način doprinijeti stvaranju sigurnijeg i zaštićenijeg okružja za zdravo odrastanje i dobrobit djece.

Seksualno zlostavljanje djece događa se puno češće nego što je kao takvo bilo ranije priznato kao zlostavljanje. Djeca su ranjiva i često se stide i boje prijaviti bilo kakve slučajeve. Kao rezultat toga, ovaj oblik zlostavljanja je najteže otkriti i ima mnoge štetne učinke na djecu i mlade. Međunarodne studije (Barth et al.) otkrivaju da oko 20% žena i između 5 – 10 % muškaraca izvještavaju da su bili žrtva seksualnog nasilja kao djeca.

Udruga roditelja Korak po korak započela je s provedbom projekta “STOP – Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality“, Erasmus+ KA2 projektom strateškog partnerstva u području mladih, financiranim od Europske komisije (broj projekta: 2019-2-HR01-KA205-061028) u prosincu 2019. godine.

Projekt je bio usmjeren na primjenu inovativne metode poučavanja u svrhu prevencije seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i mladih kroz korištenje tehnologije proširene stvarnosti. Ciljne skupine projekta su bile osobe različitih struka koje u različitim okruženjima rade s mladima, kao i djeca i mladi u dobi od 9 do 18 godina i njihovi roditelji i članovi obitelji.

Na oba događaja je sudjelovalo uživo i online više od 100 sudionika iz socijalnog, odgojno-obrazovnog i nevladinog sektora, kao i mladi članovi lokalne zajednice, studenti različitih fakulteta kojima su predstavljeni rezultati projekta. Priručnik za prevenciju seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece osmišljen je da se upotrebljava zajedno s igrom proširene stvarnosti na način koji će osobama koje rade s mladima pomoći u rješavanju osjetljivih pitanja i uključiti djecu i mlade u postupak učenja.

„Puno uspjeha u daljnjem radu, posvećeni ste važnim stvarima i dobro radite svoj posao.“

Sudionik završne konferencije E+ projekta STOP

Obrazovni materijali za prevenciju seksualnog zlostavljanja djece – priručnik i igra proširene stvarnosti – važni su za djecu i mlade da nauče strategije prevencije kako bi se zaštitili ako su u opasnosti i kako bi zatražili pomoć odraslih. Stručnjaci koji rade s djecom trebaju biti dobro informirani o složenom utjecaju seksualnog zlostavljanja na djecu i o oblicima zaštite. Iz tog razloga, projekt STOP prepoznao je osobe koje rade s mladima kao prvu izravnu ciljnu skupinu, razvijajući inovativne materijale za učenje čiji je cilj osnažiti ih kako bi naučili djecu kako da reagiraju na sumnju na zlostavljanje.

Sudionici oba događaja izrazili su zadovoljstvo ovim projektom i mogućnošću iskorištavanja rezultata projekta u budućem radu s djecom i mladima.

„Odlična aplikacija, vjerujem da će biti korisna u svakodnevnom radu.“

Sudionik završne konferencije E+ projekta STOP

„Sve se češće susrećemo s ovakvim problemima i zaista jedva čekam dobiti materijale kako bi ih upotrijebila u radu s učenicima.“

Sudionik završne konferencije E+ projekta STOP

Ova publikacija izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.