Select Page

Održani webinari s ciljem podrške djeci i mladima koji su pogođeni traumatskim gubicima i tugovanjem

U suradnji s Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja „Luč“, Udruženjem „Djeca prva“ i Agencijom za odgoj i obrazovanje, u razdoblju od 1. ožujka do 11. ožujka 2021. godine održali smo ciklus od 6 webinara „Podrška djeci i mladima koji su pogođeni traumatskim gubicima i tugovanjem“ za odgojno-obrazovne stručnjake iz osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića s područja Zagrebačke, Brodsko-Posavske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Projekt PUT je prvi ciljani program grupne psihosocijalne podrške u Hrvatskoj koji istovremeno osnažuje djecu i mlade koji su doživjeli gubitak bliske osobe te njihove roditelje koji se uz brojne obaveze i sami nose s gubitkom i tugovanjem. 

Koji su najčešći mitovi vezani uz tugovanje, prepoznavanje karakteristika prijevremenog gubitka, reakcije djece i mladih na traumatske događaje te učinkovite pedagoške strategije u radu s djecom i mladima koji su izgubili člana uže obitelji ključne su teme o kojima su Silvija Stanić, voditeljica projekta PUT i Mirjana Bijelić, voditeljica programa podrške i suradnica na projektu na dvosatnim online predavanjima educirale i senzibilizirale ukupno 392 sudionika i sudionice, koji su webinare ocijenili izrazito pozitivnim ocijenama, vrlo potrebnima i korisnima. Također, svi sudionici edukacije su upućeni u kojim slučajevima i kamo uputiti učenike pogođene tugovanjem na stručnu pomoć i podršku i individualno savjetovanje u Zagrebačkoj, Brodsko-Posavskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nakon online predavanja za odgojno-obrazovne radnike, krajem ožujka u četiri hrvatske županije započet će provedba direktne grupne psihosocijalne podrške u tugovanju za djecu, mlade i obitelji kroz koju ćemo polaznike osnažiti da razumiju prirodni proces tugovanja i smanje osjećaj tjeskobe povezane s gubitkom, da grade strpljenje za vlastite osjećaje te razumiju osjećaje drugih u obitelji, poboljšaju obiteljsku komunikaciju i dnevno funkcioniranje te ostvare uspješnu emocionalnu prilagodbu na gubitak. Ovakav program podrške tugujućim obiteljima pružit će normalizaciju emocionalnih reakcija na gubitak roditelja i podršku od strane vršnjaka kako bi zajedno usvojili nove alate i tehnike nošenja s gubitkom. Više o grupama podrške i kako se na iste prijaviti pogledajte u videu. 

 

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja Korak po korak. Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda. Više informacija dostupno je na stranici https://strukturnifondovi.hr/