Select Page

StressOut: novi europski projekt za pomoć u prepoznavanju, upravljanju i sprječavanju stresa i burnouta na poslu

7. Ožujka 2023. | Zagreb, Hrvatska

Moderni alati za upravljanje stresom na poslu ili ukratko “StressOut”, dvoipolgodišnji je projekt financiran iz programa Erasmus+ Europske unije,  u čijoj provedbi Udruga roditelja Korak po korak sudjeluje u svojstvu partnera.

Projekt StressOut dolazi kao odgovor na sve veću potrebu za pomoć u borbi protiv problema stresa povezanog s poslom, problema zajedničkog ne samo partnerskim zemljama koje sudjeluju u provedbi projekta, već i cijeloj Europskoj uniji i društvu općenito.

Problemi stresa na poslu te burnouta određeni su skupom različitih uzroka te posljedica. Stavljanje fokusa na psihosocijalne rizike i smanjenje stresa na radnom mjestu jedni su od ciljeva u sklopu „EU strateškog okvira o sigurnosti i zdravlju na radu 2021.-2027. Prema navedenom okviru, problemi s mentalnim zdravljem već su u razdoblju prije pandemije virusa COVID-19 pogodili čak 84 milijuna ljudi diljem EU-a. Okvir navodi sljedeće: „Dokazi upućuju na to da je otklanjanje, odnosno borba s opasnostima po psihosocijalnu dobrobit pojedinca zahtjevan proces s različitim fazama koje podrazumijevaju promjene u radnom okruženju.“ Nadalje, polovica radnika u EU-u smatra da je stres uobičajena pojava na njihovom radnom mjestu, a stres pridonosi otprilike polovici svih izgubljeni radnih dana”. Zbog navedenog je i gotovo 80% menadžera zabrinuto zbog stresa na poslu.

Upravo će se zato u sklopu StressOut projekta primijeniti holistički pristup izgradnjom sveobuhvatnog digitalnog treninga s ciljem usvajanja vrlo specifičnih vještina i kompetencija. Sve to postići će se korištenjem učinkovitih tehnika upravljanja stresom kao što su neurografike, mindfulness, emocionalna inteligencija, učinkovita prehrana, meditacija te ravnoteža poslovnog i privatnog s jedne strane, ali i niz vrijednih vještina jednako važnih na osobnoj i profesionalnoj razini poput rješavanja problema, upravljanja vremenom, motivacije, učinkovite komunikacije i suradnje s druge strane. Sve su navedene vještine prepoznate kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje te su postale dio relevantnih EU okvira kao što je npr. DigComp.

Sve navedeno postići će se kroz sljedeće ključne aktivnosti projekta:

  • StressOut trening (edukacija) glavna je aktivnost projekta čiji je cilj kreiranje inovativnog treninga s praktičnim aktivnostima kako bi se poslodavcima i zaposlenicima omogućila, odnosno olakšala borba sa stresom i burnoutom na poslu. Isto tako, obradit će se i radne tehnike s ciljem sprečavanja istih.
  • Alat za procjenu stresa pomoći će krajnjim korisnicima s pravilnom promjenom njihova radnog okruženja, ali i radnih navika, sve kako bi postali otporniji na stres i stresne situacije kako na osobnoj tako i na profesionalnoj/organizacijskoj razini.
  • StressOut mobilna aplikacija je besplatan i lako dostupan alat koji se može koristiti na više različitih platformi, a naći će se u „džepu“ potencijalno svakog korisnika, pružajući na taj način priliku za puno širi doseg i jači utjecaj na korisnike. Aplikacija će povezati i trening o stresu na poslu i burnoutu. Osim toga, sadržavat će i dodatne digitalne sadržaje, značajke i alate, uključujući i profesionalno savjetovanje kroz niz podcasta, dodatne resurse i ‘dnevnik stresa’ čiji je cilj podrška kod praćenja individualnog napretka i postavljanja osobnih ciljeva treninga.
  • StressOut „First aid kit“ („paket prve pomoći“) ima za cilj pomoći pojedincima da steknu potrebno znanje o tome kako postupati u ekstremno teškim situacijama koje proizlaze iz stresa ili burnouta na radnom mjestu.
  • „Dani svjesnosti o stresu“ (Stress Awareness Days) je kampanja koja će se provoditi jednom godišnje u svakoj partnerskoj zemlji s ciljem povezivanja/umrežavanja različitih dionika, podizanja svijesti o problemima povezanim s mentalnim zdravljem, tjeskobom, izgaranjem i drugim faktorima povezanim sa stresom.

Koordinator StressOut projekta je Business Innovation Center Innobridge (Bugarska) u partnerstvu s ukupno 5 drugih organizacija iz 5 europskih zemalja.

Pozivamo vas da sudjelujete u projektu te da primate obavijesti o projektnim aktivnostima i rezultatima pretplatom na newsletter StressOut projekta, što možete učiniti ovdje.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi projekta, slobodno se obratite na neki od naših kontakata.

Posjetite https://stressout-project.eu/ sada da biste saznali više ili nas pratite na Facebooku @stressout.project i LinkedInu @ stressout-project.