Select Page

Produživanjem privremenog okvira za zaštitu djece na internetu do sigurnijeg interneta za sve!

Načini na koje obitelji koriste i bave se digitalnim tehnologijama složeni su i imaju različite učinke. S jedne strane, digitalne tehnologije nude jedinstvene mogućnosti za sve članove obitelji. S druge strane, djeca – i odrasli – suočavaju se s rizicima i izazovima na internetu, kao što je seksualno zlostavljanje djece na internetu. Ovi rizici imaju veliki utjecaj na sigurnost djeteta te psihičko i fizičko blagostanje.

Potreban je cjelovit odgovor kako bi se uhvatilo u koštac sa ovim problemima. Podizanje svijesti i edukacija roditelja i skrbnika može pomoći, međutim, potrebno je učiniti više. Osobe koje su proživjele zlostavljanje, kao i njihove obitelji moraju dobiti odgovarajuću medicinsku, psihološku i pravnu podršku, ali potrebno je primarno poduzeti učinkovite mjere kako bi se zlostavljanje djece spriječilo. Donositelji politika EU-a trebaju regulirati internetske prostore imajući na umu najbolji interes djece, a tehnološke tvrtke moraju stvarati digitalne usluge i proizvode koji dizajnom štite i promiču prava djece.

Dana 11. svibnja 2022. Europska komisija objavila je prijedlog Uredbe kojom se utvrđuju pravila za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece, uz novu Strategiju za bolji internet za djecu. Ova Uredba obvezala bi pružatelje internetskih usluga da spriječe, otkriju, prijave i uklone online materijale seksualnog zlostavljanja djece, a zamijenila bi privremeni okvir koji je trenutačno na snazi, a koji je primjenjiv samo do 3. kolovoza 2024.

Kako se rok privremenog okvira približava kraju i s obzirom na skore EU izbore u lipnju 2024., Udruga roditelja Korak po korak nedavno je bila supotpisnica zajedničke izjave više od 50 tehnoloških organizacija, kao i organizacija civilnog društva pozivajući EU da poduzme hitne i učinkovite mjere za osiguranje sigurnosti djece na internetu. Potpisnici izražavaju zabrinutost zbog nedostatka napretka u pregovorima oko prijedloga Uredbe o pravilima za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Nepostojanje čak ni privremenog okvira stvorilo bi pravnu prazninu za pružatelje internetskih usluga da nastave s otkrivanjem, prijavljivanjem i uklanjanjem materijala vezanih uz zlostavljanje djece na internetu. Stoga potpisnici smatraju da je potrebno produžiti privremeni okvir za najmanje dvije godine ili dok novi stalni okvir ne stupi na snagu. Unatoč tome, primarni fokus ostaje usvajanje dugoročnog okvira koji je učinkovit u sprječavanju i borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece na internetu i koji je kompatibilan s pravom na privatnost i drugim ljudskim pravima.

Dana 8. svibnja 2024. Udruga roditelja Korak po korak bit će domaćin sastanku mreže COFACE Families Europe, kako bi procijenili razvoj događaja u EU-u. Tom prilikom, europska delegacija prisustvovat će Nacionalnoj CAP konferenciji kao primjeru dobre prakse provedbe projekata prevencije seksualnog nasilja nad djecom na području Republike Hrvatske. Tema ovogodišnje konferencije biti će upravo CAP u digitalnom svijetu! Više informacija o samoj konferenciji uskoro!