Select Page

Projekt Put – Održan drugi modul edukacije za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju

U suradnji s Udrugom za promicanje zdravog života i poboljšanje kvalitete življenja “Luč” i Udruženjem “Djeca prva”, Udruga roditelja Korak po korak održala je 27. i 28. studenoga 2020. drugi modul edukacije za voditelje psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju u okviru projekta PUT-psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji. Zbog izuzetno nepovoljne epidemiološke situacije, drugi model održan je u online okruženju preko platforme Zoom.

Dvodnevnu radionicu su vodile psihologinje, stručnjakinje u području mentalnog zdravlja  Silvija Stanić,  Mirjana Bijelić, Sanja Orešković Vrbanec, Jasenka Pregrad, Ivana Ćosić Pregrad, Dragana Miletić i Neda Vac Burić.  

Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 16 sudionika i sudionica iz Brodsko-Posavske, Karlovačke, Sisačko-Moslavačke i Zagrebačke županije, u okviru četiri županijska tima projekta. 

Nakon uvodnog dijela na prvom danu edukacije, sudionicima je detaljnije predstavljen program Put, kao i smjernice za identifikaciju budućih korisnika psihosocijalnih grupa podrške u tugovanju.  Nakon ciklusa konzultacija, smjernice za identifikaciju korisnika i početak rada grupa s predloškom za prvi razgovor s roditeljem su prije edukacije poslane sudionicima, a s ciljem što boljeg pojašnjenja kriterija za uključivanje korisnika u projektne aktivnosti.

U drugom danu edukacije sudionici su učili o različitim fazama tugovanja i karakteristikama svake faze, specifičnostima traumatskih gubitaka te o načinima nošenja i radom s korisnicima kroz svaku fazu.

Također, drugi dan je bio posvećen dijeljenju iskustava iz provedbe pilot programa, kao i osvrtu na vođenje dječjih radionica po temama: početak grupe, grupni procesi, izazovne situacije i završetak grupa. Iznesene su neke dileme u vođenju radionica s roditeljima, te pitanja, komentari i refleksije sudionika u vezi vođenja radionica. Važan aspekt edukacije posvećen je grupnoj dinamici i grupnim procesima, u odnosu na voditelja grupe, na članove grupe, kao i na samu grupu kao organizam. U drugom dijelu drugog dana edukacije, područja rada edukacije bila su vezana za razradu najčešćih mitova vezanih uz tugovanje, promociju aktivnosti i dosega korisnika projekta u zajednici u obliku grupnog rada te za načine kako voditelji grupa podrške u tugovanju mogu brinuti o sebi tijekom rada s korisničkim grupama.

Nakon završne rasprave i feedbacka sudionika o zadovoljstvu provedenom edukacijom, voditeljice su zatvorile edukaciju te podijelile informacije sudionicima o daljnjoj provedbi aktivnosti projekta PUT. 

Projekt PUT – Psihosocijalna podrška u tugovanju za djecu i obitelji (UP.02.2.2.06.0257) je prvi ciljani program grupne psihosocijalne podrške u Republici Hrvatskoj koji istovremeno osnažuje dvije ciljane skupine: djecu/mlade koji su doživjeli gubitak bliske osobe, te njihove roditelje/staratelje koji se uz brojne obaveze i sami nose s gubitkom i tugovanjem. Projekt obuhvaća i stručnjake koji se kroz sustave socijalne skrbi i obrazovanja susreću s ovim problemom, senzibilizirajući i educirajući ih da prepoznaju i adekvatno odgovore na prerani gubitak te otvara put održivom nacionalnom modelu, stvaranjem kapaciteta u 4 lokalne zajednice – Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji. 

Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja Korak po korak.

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više informacija dostupno je na stranici https://strukturnifondovi.hr/.