Select Page

Održana volonterska akcija projekta “Uključene zajednice”u gradu Varaždinu

U srijedu, 28.10.2020., u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, u suradnji s udrugom Novi put iz Varaždina kao sudionicima projekta te Upravnim odjelom za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina kao domaćinima, proveli smo prvu volontersku akciju projekta „Uključene zajednice“. Akcija je provedena s ciljem podizanja svijesti i dodatnog senzibiliziranja stručnjaka – predstavnika organizacija i ustanova koji su dionici postpenalnog sustava na potrebe i izazove djece (bivših) zatvorenika. 

Uz voditeljicu projekta, Miju Krpan i suradnicu na projektu, Saru Carević, na događanju su sudjelovali: Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin; Vesna Šumiga, voditeljica Probacijskog ureda Varaždin; Vlasta Husnjak, voditeljica Odjela tretmana i Ivana Rihtarić – Lukačić, viša stručna savjetnica za tretman Zatvora u Varaždinu; Jelena Mikić, ravnateljica Društva Naša djeca Varaždin; Andreja Bobek, predstavnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesnu samoupravu i civilno društvo Grada Varaždina; Lidija Perši, predstavnica CZSS Varaždin i suradnica Udruge Novi put te Nikola Dugandžić iz Udruge Novi put Varaždin.

Okupljenim sudionicima događanja uz aktivnosti, ciljeve i ishode projekta,  predstavljena je slikovnica Zašto je Gor nacrtao zub? o malom risu Goru koji se suočava s izazovima koje donosi odsustvo tate koji je na izdržavanju kazne zatvora.

Također, predstavljen je letak o tome kako razgovarati s djecom o izdržavanju kazne zatvora, također izrađen u okviru projekta. Letak je namijenjen roditeljima počiniteljima kaznenih djela, njihovim partnerima, članovima obitelji i stručnjacima koji rade s roditeljima, djecom i obiteljima. Letak će uskoro biti dostupan na našoj web stranici. 

Nakon podjele slikovnice i letaka, otvoren je prostor za raspravu i pitanja. Sudionici su tada razmijenili iskustva o radu s djecom počinitelja kaznenih djela i njihovim roditeljima, mogućnostima i prilikama intersektorske suradnje, osobito u vidu mogućnosti i potrebe za dijeljenjem informacija koje mogu pomoći stručnjacima u pružanju adekvatne podrške djeci roditelja koji su (bili) u zatvoru, izravno ili preko komunikacije s roditeljem ili skrbnikom djeteta.

Istaknuta je potreba za pažljivim, individualnim pristupom u radu sa svakim djetetom, odnosno roditeljima i obitelji. Neka djeca će dominantno doživljavati i pokazivati ljutnju, neka tugu, a neka se uopće neće isticati ili naglašeno pokazati kako se osjećaju, što je dodatni razlog zašto ta djeca često ostanu “nevidljiva” okolini, a upravo ta podrška im je itekako potrebna da se bolje prilagode situaciji u kojoj se nalaze uslijed izdržavanja kazne zatvora roditelja.

Organizacija događaja je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i  Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj objave i stajališta izražena u okviru organiziranog događanja isključiva su odgovornost Udruge roditelja „Korak po korak“.