Select Page

Što muči Riku? – Slikovnica za djecu od 7 do 9 godina

Sa zadovoljstvom dijelimo s vama drugu slikovnicu koju smo izradili s partnericama iz Udruge RODA i Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, u okviru projekta “Uključene zajednice”.

Slikovnica se bavi osvještavanjem potreba djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom. Naše tri organizacije su autorice teksta, a ilustracije još jednom potpisuje Dea Jagić.

Rika je starija sestra već nam poznatog malog junaka, risa Gora. I njoj nedostaje tata koji je u zatvoru, ali se ona sa svim emocijama koje je obuzimaju, uz prepoznatljivi grč u trbuhu, nosi drugačije od svog brata. Ovu slikovnicu također smo izradili kako bismo roditeljima, skrbnicima i stručnjacima koji rade s njima, ponudili svojevrstan alat u kojem mogu pronaći modele za razgovor i aktivnosti za poticanje razvoja empatije kod druge djece prema onoj djeci kojoj su roditelji (bili) u zatvoru. Osim toga, slikovnica može poslužiti kao inspiracija za aktivnosti uključivanja kojima se može prevenirati osjećaj usamljenosti ili izoliranosti djece iz ove ranjive skupine.

Emocije koje se intenzivno mogu javljati kod djece (bivših) zatvorenika su brojne: od straha, tuge, tjeskobe, srama i krivnje do ljutnje. Mogu se javljati istovremeno ili se brzo ispreplitati. Važno je imati na umu da će se djeca razlikovati u svojim doživljajima, kao i reakcijama na njih ili načinu nošenja s njima. Kod neke djece te reakcije neće se znatno isticati “na van”, ali im je podrška svakako neophodna. Osvještavanjem, senzibiliziranjem i informiranjem o ovoj temi možemo se pripremiti za pružanje podrške i prilagođavanje pristupa potrebama i okolnostima odrastanja svakog pojedinog djeteta.

Svi koji su zainteresirani za ovu temu slobodno nam se mogu javiti s pitanjima na info@udrugaroditeljakpk.hr

Slikovnicu o Riki možete pročitati i preuzeti klikom na sliku ispod.

Više o tome kako s djecom razgovarati o izdržavanju kazne zatvora roditelja pročitajte na sljedećoj poveznici.

Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i  Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj objave i stajališta izražena u publikacijama isključiva su odgovornost Udruge roditelja „Korak po korak“.